در طول موسیقی همواره عضو جدائی‌ناپذیر زندگی بشریت بوده و مانند تمام پدیده‌های دیگر با ظهور و پیشرفت تکنولوژی، موسیقی نیز همگام با آن هر لحظه در حال تغییر است.

 زمانی برای گوش سپردن به موسیقی باید به حتما به کافه‌ها سر می زدید یا به دنبال نوازندگان دوره‌گرد می گشتید، اما حالا کافیست بلوتوث گوشی خود را فعال کنید و هدفون خود را روشن کنید.

هدفون و پیشرفت در سالیان گذشته

هدفون‌ها در سالیان اخیر به همراه همیشگی خیل عظیمی از انسان‌ها تبدیل شده‌اند و این دلایل بسیار زیادی دارد. در دسترس بودن، سهولت در استفاده، کیفیت بالاتر نسبت به اسپیکرها، امکان تنظیم اکولایزر خروجی به نسبت ژانر موسیقی و دلایل بسیار دیگر باعث شده که در دهه‌های اخیر هدفون را بتوان در کیف و یا وسایل تعداد زیادی از دوستان خود بیابید.

با پیشرفت تکنولوژی و پدید آمدن چندین شاخه برای بهبود هرچه سریع تر کیفیت صدا و کیفیت ساخت این محصولات دوست داشتنی، شرکت‌های تولید کننده بالاجبار مقدار زیادی از بودجه خود را به قسمت تحقیق و توسعه شرکت اختصاص دادند تا از رقبای خود و سلایق مشتری عقب نمانند.

زیرا هیچ تولید کننده‌ای دوست ندارد محصول رقیب با دست‌یابی به یک تکنولوژی جدید ولی ارزان قیمت تعداد بسیار بالاتری از محصول خود به فروش برساند.

به همین دلیل سرمایه‌گذاری و هزینه بودجه در قسمت تحقیق و توسعه توسط چندین تولید کننده بزرگ هدفون و بازار بسیار بزرگ شده‌ی این محصول رد سالیان اخیر، فضای رقابتی را به وجود آورد که در انتها هم به سود تولیدکنندگان بود و هم به سود مصرف کنندگان؛ چون تولیدکنندگان به سود خود و مصرف کنندگان به محصولاتی با کیفیت بالاتر رسیدند.

 

انواع هدفون

به طور کلی هدفون‌ها به دو دسته‌ی هدفون‌های روی گوش و هدفون‌های دور گوش طبقه‌بندی می‌شوند. انتخاب بین این دو دسته اصلی بسته به نوع استفاده، مکان استفاده، وسیله پخش کننده و ژانری که مخاطب بیشتر گوش میکند متغیر است.

برای مثال در هنگامی که در منزل روی مبل دراز کشیده‌اید به هیچ وجه اندازه و وزن هدفون برای شما مهم نیست، پس بهتر است یک هدفون دور گوش تهیه کنید که صدائی با کیفیت بالاتر و چند وجهی‌تر به نسبت هدفون‌های روی گوش در اختیار شما قرار میدهد.

اما زمانی که برای ورزش و یا پیاده‌روی هدفونی خریداری می کنید بهتر است از محصولات روی گوش که وزن بسیار کمتری دارند، استفاده کنید تا از سقوط هدفون در هنگام فعالیت و وزن زیاد آن در حال ورزش در امان باشید.

در انتخاب بین این دو سبک هدفون، وسیله‌ای که برای پخش موسیقی و صدا از آن استفاده می کنید نیز بسیار تاثیرگذار است. برای مثال در هدفون‌های سیمی گیمینگ که برای کامپیوترهای مختص بازی و یا کنسول‌ها طراحی می‌شوند به هیچ عنوان هدفون روی گوش نمی بینید، زیرا این نوع محصولات همیشه در منزل و یا به صورت ساکن استفاده می شوند، پس کیفیت صدا در اولویت بالا و وزن کم در اولویت پایین قرار می گیرد، به همین دلیل بیشتر هدفون‌های گیمینگ از نوع طراحی دور گوش استفاده می کنند.

این نکته را باید قبول کرد که تنظیمات اکولایزر تا حدی می توانند تغییراتی را در صدای تولیدی هدفون ایجاد کنند و مصرف کننده باید هدفون را بر اساس ژانر موسیقی مورد علاقه خود که بیشتر به گوش کردن آن می پردازد انتخاب کند.

برای مثال ژانرهای موسیقی که در آن از اصوات طبیعت و سازهای واقعی استفاده شده است، مانند موسیقی سنتی، جاز، بلوز، فولک و کانتری در هدفون‌های روش گوش کیفیت بالاتری دارند و ژانرهای موسیقی که در آن از صداسازی‌های غیر واقعی، اصوات الکترونیکی و سازهای خشن استفاده شده، مانند موسیقی راک، پاپ و متال در هدفون‌های روی گوش کیفیت بالاتری دارند.

 

ویژگی‌های یک هدفون استاندارد

یک هدفون خوب در وهله اول باید محصولی باشد که در هنگام استفاده به گوش و سر شما آسیبی نرساند. معمولا هدفون‌های که با قیمت بسیار پایین به بازار عرضه می‌شوند در مراجع معتبر تست نشده‌اند و گواهی‌ استاندارد دریافت نکرده‌اند.

به همین دلیل در هنگام استفاده به گوش و سر شما آسیب‌های جبران‌ناپذیری وارد می کنند که شاید در لحظه استفاده متوجه آن نشوید، ولی در بلندمدت عوارضی مانند عفونت گوش، تغییر شکل غضروف‌های گوش، آسیب به پرده گوش و کم شدن قدرت شنوائی را در پی‌ خواهند داشت.

هدفون استاندارد باید از رنج فرکانسی گسترده‌ای پشتیبانی کند تا بتواند کیفیت صدای بالایی را برای شما به ارمغان بیاورد. معمولا کمترین حد استاندارد پوشش فرکانسی محدوده ۲۰ هرتز تا ۲۰ هزار هرتز و بالاترین حد استاندارد برای هدفون‌های معمولی مابین ۵ هرتز تا ۳۰ هزار هرتز است.

نوع آهنربای به کار رفته در هدفون نیز یکی دیگر از ویژگی‌هایی است که باعث بالارفتن کیفیت صدای آن می شود. امروزه استفاده از نئودیمیوم بسیار فراگیر شده و این آهنربای گران قیمت به عضو ثابت و جدانشدنی هدفون‌های اورجینال و استاندارد تبدیل شده است.

در هنگام خرید یک هدفون باید به میزان حساسیت آن نیز توجه ویژه‌ای داشته باشید، زیرا این ویژگی تقریبا نشان دهنده میزان خروجی صدای هدفون شماست.

معمولا هدفون‌های استاندارد در بازه‌ای میان ۸۰ تا ۱۲۰ را برای ویژگی نشان می دهند و شما با توجه به میزان صدای خروجی مورد نیاز خود و سبک موسیقی که بیشتر گوش می کنید باید میان گزینه‌های موجود انتخاب کنید.