خرید آنلاین خیلی ساده و راحت است. فقط چند کلیک ساده نیاز است که محصول را سفارش دهید و جلوی درب منزل تحویلش بگیرد.بدون هیچ دردسری و خیلی راحت فقط با چند کلیک در فروشگاههای آنلاین میتوانید محصولها را مقایسه کنید.
نکته اینجاست، دقیقا همانجایی که کاربران و پولهایشان وجود دارند، هکرهای مخرب هم وجود دارند. در ادامه به انواع روشهایی که مجرمان اینترنتی جهت سو استفاده در خرید آنلاین دارند و همچنین نکتههای امنیتی در خرید آنلاین یا همان راههای محافظت در برابر روشهای مجرمان اینترنتی را میخوانیم.
نکتههای امنیتی در خرید آنلاین
۱- مطمئن شوید که از سایت واقعی خرید میکنید
همه مردم از سایتهای مطمئن و شناخته شدهای مانند eBay و Amazon خرید نمیکنند. یکی از روشهای مجرمان اینترنتی، راهاندازی فروشگاههای آنلاین جعلی است. این وبسایتهای جعلی میتوانند دستگاه شما را هنگام بازدید از آنها یا کلیک کردن روی لینکهای آن، آلوده کنند. اما چیزی که در مورد آن باید بیشتر نگران باشید، خرید کردن از این وبسایتها است.
خرید کامل از این وبسایتهای جعلی، اطلاعات شما شامل: نام، نام خانوادگی، آدرس منزل یا محل کار، شماره تلفن، اطلاعات کارتهای بانکی و غیره است. این اطلاعات در دستهای اشخاص نادرست، شما را در برابر سرقت هویت و حملههای مهندسی اجتماعی آسیب پذیر میکند.
نکتههایی برای تشخیص فروشگاههای آنلاین جعلی:
آدرس وبسایت (URL) عجیب
دستهبندیهای نا متناسب: برای مثال وبسایتی که ادعا میکند در فروش لباس است ولی قطعات خودرو را هم میفروشد
توصیف و توضیحهای غیر منطقی و نادرست محصولات: اگر وبسایتی واقعا به اعتبار خودش اهمیت دهد، حتما در مورد توضیحهای محصولاتش دقت میکند تا کامل و درست باشند.
اطلاعات تماس عجیب: برای مثال به جای استفاده از ایمیل “support@ebay.com” از “ebaysupport@gmail.com” استفاده کند.
قیمتهای فوقالعاده ارزان
طراحی وحشتناک وب سایت
نکتههای بالا به شما کمک میکنند تا فروشگاههای آنلاین جعلی را شناسایی کنید.
۲- از فروشگاههای آنلاینی خرید کنید که از اطلاعات شما محافظت میکنند
اگر میخواهید آنلاین خرید کنید، مطمئن شوید که از SSL استفاده میکند. برای دانستن این نکته، کافی است به ابتدای آدرس نگاهی بیندازید. اگر آدرس با //:https شروع شده و علامت قفل سبز در سمت چپ آن باشد، یعنی از SSL استفاده میکنند. در عکس زیر کاملا مشخص است:
یکی از روشهای خوب، استفاده از افزونه HTTPS Everywhere است. تفاوت http و https را در این مقاله بخوانید.
۳- از اتصالهای امن استفاده کنید
برای برخی مردم، اتصال WiFi همانقدر مهم است که آب و غذا مهم است. هر چند میتواند قانع کننده باشد، چون با آن میتوانند از فروشگاههای آنلاین آب و غذا تهیه کنند.
با اینحال همانطور که در پست گذشته، نکتههایی برای حفظ امنیت در WiFi عمومی، خواندیم WiFiهای غیر امن و نا مطمئن به هکرها امکان دسترسی به اطلاعات شما و سواستفاده های دیگر را میدهد.
چند نکته مهم در مورد اتصال WiFi غیر امن را با هم مرور کنیم:
WiFi باز و عمومی است و رمزعبور ندارد
از رمزگذاری WEP/WPA استفاده میکند
مودم به راحتی در دسترس است
مطمئن شوید که مسیریاب از مدل رمزنگاری WPA2 AES استفاده میکند. برای اطلاعات بیشتر در مورد مدلهای رمزنگاری مسیریابها میتوانید، تفاوتهای بین WPA , WEP و WPA2 را بخوانید.
۴- مرورگر، نرمافزارها و سیستم عاملتان را به روز نگاه دارید
نرمافزارهای به روز نشده، یکی از شایعترین دلایل آلوده شدن به بدافزار هستند. اشخاصی که خریدهای آنلاین انجام میدهند به دلیل همین به روز نبودن نرمافزارهایشان به شدت آسیبپذیر هستند.
مطمئن شوید که هنگام خرید آنلاین، مرورگرتان به روز باشد که باعث میشود کش و کوکیهایتان در امنیت باشند.
۵- حواستان به حساب بانکیتان باشد
هکران مخرب میخواهند اطلاعات بانکی سایرین را بدست بیاورند و فروشگاههای آنلاین یکی از بهترین مکانها برای آنهاست. منتشر شدن اطلاعات کارتهای بانکیتان همیشه از طرف شما نیست. گاهی به اطلاعات شرکت ها نفوذ میشود و اطلاعات درز پیدا میکند.
۶- حتما از نرمافزار آنتی ویروس استفاده کنید
۷- برای حسابهای فروشگاههای آنلاین خود حتما رمزعبورهای منحصر بفرد و قدرتمند انتخاب کنید
۸- از ایمیلهای اسپم و فیشینگ هیچ خرید آنلاینی انجام ندهید
برای مثال ممکن است ایمیلی دریافت کنید که لینکهای حراجی یک فروشگاه آنلاین را داشته باشد. هرگز روی آن لینکها کلیک نکنید.
۹- خریدهای آنلاین خودتان را ثبت کنید
۱۰- به فروشگاههای آنلاین اطلاعات زیادی ندهید
برای خرید آنلاین آدرس و تلفن دریافت کننده و در برخی سایتها اطلاعات کارت بانکی نیاز است. بنابراین اگر فروشگاه آنلاینی به بیشتر از این اطلاعات نیاز داشت، بهتر است راجع به آن تعلل کنید.
۱۱- رسیدهای خریدتان را برای مدتی نگاه دارید
۱۲- اطلاعات شخصی، مهم و حساس را روی موبایلهایتان نگاه ندارید
بیشتر مردم خریدهای آنلاینشان را با موبایل انجام میدهند. احتمال اینکه از سایتهای جعلی و آلوده به بدافزار بازدید کنند نیز وجود دارد، و در نتیجه هکرهای مخرب میتوانند به اطلاعات موبایل آنها دسترسی داشته باشند. بنابراین بهتر است اطلاعات مهم و حساس را روی موبایل ذخیره نکنیم.