روش تعمیر هدفون خراب ساده است و وقت چندانی نمی‌گیرد، تنها به اندکی دانش الکترونیک و حوصله نیاز است تا سیم پاره شده یا دارای زدگی عوض شود و هدفون شما جانی دوباره بگیرد. بدین ترتیب نیازی نیست هزینه‌ی اضافی برای خرید یک هدفون دیگر پرداخت کنید.

 

 شما می‌توانید حین کار کردن آهنگ گوش کنید و بازدهی کار خود را بالا برده و احساس خستگی کمتری کنید. برای افرادی که زیاد موزیک گوش می‌دهند یا در نگه‌داری هدفون بی احتیاط هستند معمولاً سیم هدفون کشیده شده و یا تا می‌شود و تاب می‌خورد و بدین ترتیب سیم آن قطع یا پاره می‌شود. گاهی سیم زدگی پیدا می‌کند به این معنی که با کمی تکان دادن، صدا قطع و وصل می‌شود. ‌به جای تعویض هدفون خرابتان شاید بتوانید آن را تعمیر کرده و همچنان از آن استفاده کنید. در اکثر مواقع مشکل داخلی جدی وجود ندارد و با تعویض سیم به احتمال زیاد هدفون دوباره کار خواهد کرد.

با این فرض که دانش ابتدایی الکترونیک را دارید، با طی کردن مراحل زیر می‌توانید هدفون خود را تعمیر کنید.

قدم اول: ابزارهای که به آن‌ها احتیاج دارید

مشکل هدفون خراب شده به احتمال زیاد سیم قطع شده‌ی آن است، البته نه همیشه. اما اگر مشکل از درایور هدفون (منظورم بلندگوی داخل آن است) باشد با عوض کردن سیم به نتیجه‌ای نمی‌رسید و تا زمانی که هدفون را باز نکنید، نمی‌فهمید که دقیقاً مشکل آن چیست. پس حتما به داخل آن نگاهی بیندازید.

با توجه به اینکه مشخص نیست که هدفون چه مشکلی دارد به تعدادی از قطعات زیر برای تعمیر نیاز خواهید داشت:

  • یک سیم جایگزین (حدود 15 دلار)
  • لحیم و سیم لحیم برای اتصال قطعات
  • قلع کش (برای برداشتن لحیم از یک قسمت مدار، سیم لحیم از جنس قلع است)
  • کاغذ سنباده‌ی خوب
  • سیم‌لخت‌کن
  • سیم‌چین
  • پیچ‌گوشتی

قدم دوم: جدا کردن قطعات هدفون

برای تعمیر ابتدا باید قطعات هدفون را از یکدیگر جدا کنید. برای هر مدل هدفون این کار به شکلی متفاوت صورت می گیرد. مثلاً برای سن‌هایزر با کشیدن قاب‌هایی که روی گوش قرار می‌گیرند می‌توان آن را از هدفون جدا کرد. سپس 4 پیچ را مشاهده می‌کنید که باید آن‌ها را باز کنید تا به داخل هدفون دسترسی پیدا کنید. حال با دقت تمام قطعات را تا جای ممکن از یکدیگر جدا کنید و به جای آن‌ها نیز توجه کنید تا بتوانید مجدداً آن‌ها را به درستی کنار یکدیگر قرار دهید.

جداسازی قطعات هدفون

قدم سوم: حذف سیم قدیمی

اکثر هدفون‌های خراب مشکل قطعی سیم دارند.  باز هم تأکید میکنم قبل از آنکه چیزی را قطع کنید و یا تغییری ایجاد کنید عکسی از وضعیت فعلی هدفون بگیرید. در اینجا با استفاده از سیم‌چین سیم را از جایی که لحیم شده بریده و جدا کنید.

با استفاده از دستگاه لحیم کاری، لحیم قدیمی که سیم و هدفون را اتصال داده است، شدیدا داغ کنید. سپس با قلع کش آن را برداشته و دور بریزید. این کار را برای تمام اتصالات انجام دهید.

روش تعمیر هدفون خراب ؛ کمی حوصله و دانش برای تعویض سیم کافی است

جدا کردن سیم قدیمی از مدار

 

قدم چهارم: مقدمات اتصال سیم جدید

سیم هدفون را از قسمت انتهایی آن (فیش هدفون) مطابق شکل برش دهید و پوشش خارجی سیم را در آورده (سیم را لخت کنید) تا سیم‌های داخلی آن را ببینید.

در اکثر سیم‌های هدفون دو نوع سیم وجود دارد. سیمی  که در رنگ‌های قرمز و سبز و سفید و ... موجود است و نوع دیگر سیم‌‌های مسی‌رنگ است که احتمالاً عایقی هم ندارند. در صورت وجود عایقی سفید رنگ آن را از بین ببرید، چرا که رنگ سفید روی سیم عایق است. انتهای سیم را که محل اتصال با هدفون است خوب سمباده بکشید تا پس از لحیم‌کاری اتصال بهتری برقرار شود.

روش تعمیر هدفون خراب ؛ کمی حوصله و دانش برای تعویض سیم کافی است

آماده‌سازی سیم جدید برای اتصال

قدم پنجم: اتصال سیم جدید

سیم جدید را به محل اتصال سیم قدیم وصل کنید. با استفاده از عکسی که گرفتید می‌توان براحتی محل اتصال را پیدا کرد. سیم سبز یا قرمز را در کنار محل اتصال قرار دهید و سپس به وسیله‌ی لحیم و با دقت فراوان اتصال را لحیم کاری کنید. برای سیم مسی نیز همین کار را انجام دهید.

سمت دیگر سیم را به گوشی هوشمند یا کامپیوتر متصل کنید. اگر صدا قطع بود اتصالات لحیم خود را چک کنید.

روش تعمیر هدفون خراب ؛ کمی حوصله و دانش برای تعویض سیم کافی است

اتصال سیم جدید به هدفون و تست وصل شدن صدا

قدم ششم: اتمام اتصالات

اگر موفق شدید که صدا را از هدفون خود بشنوید تنها کاری که می‌ماند کنار هم قرار دادن قطعات هدفون است. لحیم قدرت زیادی ندارد شاید لازم باشد به جای آن از چسب‌های محکم استفاده کنید تا سیم‌ها را محکم در جای خود نگه دارد.

روش تعمیر هدفون خراب ؛ کمی حوصله و دانش برای تعویض سیم کافی است

اسمبل کردن هدفون

به نظر شما بهتر نیست که به جای پرداخت هزینه برای خرید هدفون جدید خودتان کمی هزینه کنید و چند دقیقه وقت برای تعمیر آن بگذارید؟